ENG

Varukorg

På en skogsfastighet i Stigsbo i Södra Dalarna förvaltar ägarna sin skog på ett sätt som till stor del följer naturens egen vilja. Skogsinnehavet var väldigt varierat och busigt redan när de köpte det och så kommer det att få fortsätta vara. När de köpte fastigheten ville de experimentera med olika sätt att få inkomster från skogen utan att bedriva trakthyggesbruk. De läste på och anordnade kurser i olika hyggesfria skogsbruksformer på marken och bedriver idag naturnära skogsbruk på en del av fastigheten.

De har även skrivit naturvårdsavtal på en annan del av marken för att gynna en mångfald av lövträd och lövskogslevande arter. Nu är den delen av skogen skyddad i 50 år. För att minimera påverkan på marken, minska användningen av fossilt bränsle och för att stödja bevarandet av gamla traditioner anlitade de det lokala företaget Blidbo Brukshästar och ardennerhästen Sixten drog ut allt granvirke.

”Det är roligt att ta en lokal råvara, som ett träd och ge den ett nytt liv och mening”

I Södra Dalarnas skogar lever även självhushållaren och uppfinnarjocken David Roxendal. En vacker höstdag i trädgården med vännerna kom han på idén att göra egna blåtandshögtalare i trä. Några månader senare kom de första prototyperna fram och intresset för högtalarna växte.

Rox Box- högtalaren är gjord av lokalproducerat hyggesfritt virke eller av gamla träprodukter som får nytt liv. Varje högtalare har därför sitt unika uttryck. De björkar som Plockhugget levererar urholkas med en eldriven motorsåg innan elektroniken sätts in och högtalarna produceras numera även helt off-grid med solpaneler som energikälla. De byggs med högkvalitativa komponenter och fungerar både som portabel högtalare, batteribank och förstärkare om man vill koppla in fler högtalare/satelliter till den. De inbyggda batterierna räcker flera dagar utan att ladda.

Skogsägare

Skogsägare: Philipp Weiss, Rebecka Thagemark, Carlo Iacovino
Avverkningsplats: Sandänget, Stigsbo, Dalarna
Skogsbruksmetod: Naturnära skogsbruk
Avstånd till avverkning: Ca 9 km

Projekt

Projekt: The RoxBox
Produktion: Brattfors, Dalarna
Status: Finns till försäljning
Mer info: https://roxproductions.se/roxbox

”RoxBoxen känns som en levande produkt direkt från naturen. Ingen plastleksak som går sönder imorgon.”