Aktuella kurser & webbinarier

Plockhugget ekonomisk förening som regelbundet håller kurser och webbinarier med koppling till naturnära hyggesfritt skogsbruk. Föreningen är fristående från Plockhugget AB som jobbar med rådgivning och certifikat för hyggesfri träråvara.

Håll utkik här, på Facebook eller få vårt nyhetsbrev om du vill veta vad vi har på gång! Längre ner på sidan finner du webbinarier och kurser vi anordnat tidigare och som vi kan anordna igenom om det finns intresse.

Webbinarium, kurser och inspirationsdagar vi anordnat tidigare!

Webbinarium:

 • Ekonomin i det hyggesfria skogsbruket (Back Tomas Ersson, Lektor i skogsvårdsteknik vid SLU Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Se inspelningen
 • Ställ om en granplantering till Naturnära skogsbruk – hur gör man? (Martin Jenzen, skogsingenjör och expert på Naturnära skogsbruk). Se inspelningen
 • Grunderna i naturnära skogsbruk Martin Jenzen, skogsingenjör och expert på Naturnära skogsbruk). Se inspelning
 • (Naturnära skogsbruk – var, hur och när? (Viktor Säfve, sakkunnig inom skog och naturnära skogsbruk, naturvårdare och småbrukare inom agroforestry. Medgrundare av föreningen Skydda Skogen)
 • Skogens svampar, hur de påverkas av skogsbruk och vad hyggesfria metoder kan göra för skillnad (Anders Dahlberg, Professor i mykologi vid SLU och har skrivit boken Svamparnas förunderliga liv som nyligen gavs ut på Natur och Kultur.)
 • Att producera biologisk mångfald och fantastiska naturupplevelser (Håkan Strotz, Jägmästare, skogsbrukare och naturturismföretagare)
 • Artskydd i din skog – vad behöver man tänka på? (Michael Nilsson, artskyddsexpert rtskyddsexpert som arbetat med artskyddet under många år och är väl insatt i såväl EU:s som de svenska myndigheternas krav på artskydd i skogen)
 • Svenska trädslag – deras biologiska nytta och hur vi kan gynna och använda dem (Eva-Lotta Hultén och Annevi Sjöberg, Plockhugget ekonomisk förening). Se inspelning
 • Skriva avverkningskontrakt – vad ska man tänka på?(Martin Jenzen, skogsingenjör och expert på Naturnära skogsbruk)
 • Vad är god virkeskvalitet och hur främjar man det i skogen? (Dan Johansson, skogsägare i Småland med 30 års erfarenhet av kvalitetsskogsbrukande. Han är även författare till boken Kvalitetsskogsbruk som kom ut 2018)
 • Skogsbrynens möjligheter – rådgivning och stöd att söka (Emma Liljewall, Naturvårdsspecialist Skogsstyrelsen, Maja Ramström,Stödansvarig Skogsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Annevi Sjöberg, en av författarna till boken Skogsträdgården – odla ätbart överallt som blev årets trädgårdsbok 2018)
 • Skogsbruket och vattnet – fördelar och vad kan man göra (Eliza Maher Hasselquist, skogsekolog och forskar vid SLU med specialisering på frågor som rör skogsbruk och skogens vatten)
 • Fråga en skogsentreprenör – ställ frågor om hyggesfritt skogsbruk (Peter Arne, maskinförare och ägare till Finnerödja skogstjänst som specialiserat sig på kalhyggesfria avverkningar)
 • Naturnära skogsbruk – hur går det till? (Martin Jenzen, skogsingenjör och expert på Naturnära skogsbruk)
 • Certifikat för naturnära skogsbruk – hur fungerar det? (Markus Stéen, Jägmästare och skogsansvarig på Plockhugget AB)
 • Skogligt mångbruk – att leva av och med skogen (flera medverkande). Se inspelning

Digitalt samtal:

 • Skogen som natur- eller odlingssystem? Två framstående skogspersonligheter delger sin kunskap och syn på frågor om skog och skogsbruk nu och i framtiden, Tomas Lundmark, professor vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel vid SLU och Martin Jentzen, skogsingenjör och konsult med inriktning på naturnära skogsbruk. Se inspelning
 • Hyggesfritt som hyggesfritt – eller? Vad menar vi när vi säger ”hyggesfritt”? Vilka olika former finns det, hur skiljer de sig åt och fyller de olika syften?, Nils Fagerberg, forskare vid Institutionen för skog och träteknik vid Linnéuniversitetet, praktiserar skogsbruk enligt modellen naturkultur Viktor Säfve, en av grundarna av miljöorganisationen Skydda skogen  och Martin Jentzen, konsult och praktiker inom naturnära skogsbruk.). Se inspelning

Kurser:

 • Grunder i naturnära skogsbruk, Stjärnsund, Växjö mfl.
 • Naturnära skogsbruk Steg 1, Tiveden, Brålanda, Växjö, Stjärnsund
 • Naturnära skogsbruk Steg 2, Gröna klustret, Brålanda och Tiveden

Inspirationsdag:

Inspelat webbinarium: Ekonomin i det hyggesfria skogsbruket

23 november 2023. Back Tomas Ersson är lektor i skogsvårdsteknik vid SLU Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg, Västmanland. Han har sammanställt aktuell forskning kring skogsekonomi som visar när kalhyggesfritt skogsbruk är mer lönsamt än kalhyggesbruk för skogsägare. I detta föredrag berättar han hur både allmänna och enskilda skogsägare kan tänka för att optimera ekonomin i sitt skogsbruk.

Tack vare ett samarbete med Naturskyddsföreningen är detta webbinarium kostnadsfritt. Brita Asplund är utbildad jägmästare och anställd på Naturskyddsföreningen. Hon ger en kort presentation av Naturskyddsföreningens engagemang för naturnära skogsbruk. Därefter tar Back Tomas Ersson över och föreläser.

Beställ en kurs om naturnära skogsbruk!

Den här filmen introducerar vad skogsanställda vid Uppsala och Västerås stift fick lära sig när de gick en kurs i naturnära skogsbruk. Kursledarna var Martin Jenzén, konsult och praktiker inom naturnära skogsbruk och Peter Arne, entreprenör och ägare till Finnerödja skogstjänst som specialiserat sig på hyggesfria avverkningar. Kontakta oss om att anordna en kurs i naturnära skogsbruk för ditt bolag, organisation eller stift!

En film av Katie Holmdal. Röstinspelning av Eva-Lotta Hultén

Sagt av våra kursdeltagare

"Tack för att ni är så goda folkbildare på plockhugget! Jag är mycket nöjd med de webbinarier jag hittills varit med på"

Per Kolsgård, folkhögskolelärare och blivande skogsägare

"Er kurs blev en ögonöppnare för mig när jag var i behov av nya infallsvinklar."

Martina Röed, skogsägare

"Bästa seminariet jag varit på."

Fredrik

Kontakt

Vi anordnar gärna en skogsvandring, kurs eller ett föredrag på temat naturnära skogsbruk i samarbete med dig och vi är öppna för nya idéer och förslag på teman. Hör av dig!

Eva-Lotta Hultén, eva-lotta@plockhugget.se, 070 3867034
Annevi Sjöberg, annevi@plockhugget.se, 073 3622509