Visst vore det bra om fler skogar i Sverige brukades hyggesfritt med större hänsyn till skogens ekosystem och de arter som lever där? Med våra certifikat för hyggesfri träråvara erbjuder vi köpare av träprodukter att stödja en utveckling i den riktningen. 

Så här fungerar det!

 

 1. Beställ virke. Du kan köpa virke hos närmsta virkeshandel, ha kvar din vanliga leverantör eller fråga oss om råd. Sannolikt kommer virket från ett kalhygge, men om du vill stötta en utveckling av hyggesfritt skogsbruk kan du gå vidare till punkt 2 nedan.
 2. Beställ certifikat för hyggesfri träråvara. Om du beställer certifikat av oss som motsvarar den volym virke du köpt, garanterar vi att samma volym virke har levererats till virkesmarknaden från en skog som brukas hyggesfritt enligt Plockhuggets skogsbruksstandard. Med ditt köp av certifikat är du alltså med och bidrar till att ett skogligt ekosystem får finnas kvar. Det funkar ungefär på samma sätt som när du väljer grön el!
 3. En skog har räddats. Som tack för hjälpen får du ett certifikat där det framgår hur många kubikmeter sågade trävaror du betalat för. Certifikatet anger även koordinater till den skog som tack vare skogsägaren och ditt stöd, fortfarande är en skog och inte ett kalhygge. Besök gärna platsen, det brukar vara fint! Certifikatprogrammet stödjer också skogsägare som ställer om planteringar av gran eller tall till en mer naturnära skog.
 4. Dubbelkoll. En extern granskare kontrollerar att vi och skogsägarna håller vad vi lovar. Du som köpare kan begära ut de revisioner som görs.

Möjligheter för företag och organisationer

Det finns flera sätt för företag och organisationer att stödja en utveckling av fler levande skogar och hyggesfri träråvara i samband med virkesköp. Här är några förslag på samarbeten:

 • Certifikat för hela verksamheten. Gör något gott för världen genom att sälja alla era träprodukter med certifikat.
 • Sälj en produkt med certifikat. Gör som SOMA och sälj en träprodukt som stöttar utveckling av hållbart skogsbruk utan kalhyggen. Läs om SOMA Forest här
 • Tillval i butik/webbutik. Gör som Sunda Byggvaror i Husqvarna som vid efterfrågan från kunder erbjuder certifikat för hyggesfri träråvara i samband med virkesköp. De levererar virke av god kvalitet med möjlighet till leverans i hela Sverige. Kontakta Sunda byggvaror om du vill få offert på virke med certifikat för hyggesfri råvara. Inom kort kommer det vara möjligt att på ett enkelt sätt välja till certifikaten i deras webbutik.
 • Föreskriv certifikat för hyggesfri träråvara. Lev upp till miljö- och klimatmål på riktigt genom att, utöver FSC/PEFC, föreskriva certifikat för hyggesfri träråvara för träbyggnationer och andra träprodukter.  Organowood är ett företag som erbjuder giftfritt kiselimpregnerat virke för utomhusmiljö. De erbjuder möjlighet att föreskriva det impregnerade virket med certifikat för hyggesfri träråvara. Läs mer här. Kontakta Malin Lundström malin.lundstrom@organowood.com

Vill du starta ett samarbete med oss eller veta mer om hur det fungerar? Hör av dig till annevi@plockhugget.se eller ring 0733622509

Beställ certifikat för hyggesfri träråvara

Beställ certifikat för hyggesfri råvara genom att klicka på lediga certifikatsvolymer nedan eller kontakta oss vid större beställningar eller önskan om samarbete. Du betalar 395 kr plus moms per kubikmeter virke som du använt eller kommer använda vid byggnation.

Innan du beställer behöver du räkna ut antal kubikmeter som ingår i den totala mängden virke du använt eller kommer använda genom att multiplicera längd x bredd x höjd för varje köpt dimension. Ange sedan totalen när du beställer certifikaten.

Räkna ut kubikmeter

Längd(m)

Bredd(m)

Höjd(m)

Det här får du!

Som tack för din beställning skickar vi ett digitalt certifikat till dig med koordinater till den skog som ditt köp är kopplat till. Alltså den skog som tack vare skogsägarens val och ditt stöd, fortfarande är en skog och inte ett kalhygge. Du har även möjlighet att köpa till ett plakat som du kan sätta upp i närheten av, eller på det du byggt för att inspirera fler att göra samma val som du! Det kommer snart vara möjligt att köpa dessa i webshopen. Tills dess är du välkommen att beställa en på förhand genom att skicka e-post till oss!

Vem får pengarna?

Intäkterna från certifikaten går till följande aktörer:

 • Skogsägaren som certifikatet är kopplat till och som valt att bedriva hyggesfritt skogsbruk enligt Plockhuggets standard
 • Entreprenören. För att nå ut till fler skogsägare samarbetar Plockhugget med fristående personer och organisationer som är duktiga på hyggesfritt naturnära skogsbruk. De hjälper ofta skogsägaren att få jobbet utfört. Ibland är skogsägaren självverksam, då tillfaller också denna delen av kakan till skogsägaren.
 • Plockhugget för administration av certifikaten och avtal med skogsägare.
 • Extern granskare som kollar att Plockhugget och skogsägaren håller vad de lovar.

Kontakta oss!

Vid större certifikatbeställningar frågor eller samarbeten, vänligen annevi@plockhugget.se eller ring 0733622509